tiistai 22. huhtikuuta 2014

Sämpylät

Tästä taikinasta on helppo tehdä muunnoksia. Tämä on niinsanottu perus sämpylätaikina. Taikinaan voit halutessasi lisätä siemeniä ja esimerkiksi porkkanaraastetta tai pähkinää. Myös kuivilla ja tuoreilla yrteillä saat mukavasti muuteltua ohjetta.
Tästä taikinasta tulee 4 isoa tai 8pienempää 6-8 pienempää sämpylää. Jos haluat tehdä kerralla isomman määrän niin voit tehdä taikinasta tuplamäärän.


2,5 dl Vettä
½ pss. Kuivahiivaa
(t. 25g tuorehiivaa)
½ tl Suolaa
½ tl Sokeria
½ dl Luonnonjugurttia
1 dl Kaurahiutaleita
n.3 dl Vehnäjauhoja (t.grahamjauhoja)
1/3 dl Oliiviöljyä


Lämmitä vesi kulhossa kädenlämpöiseksi ja vähän vielä siitä kuumemmaksi. Lisää suola, sokeri, kaurahiutaleet ja kuivahiiva. Sekoita. Lisää osa jauhoista ja jugurtti. Sekoita.
Lisää loput jauhoista ja öljy ja vaivaa taikina valmiiksi.
Anna kohota liinan alla lämpimässä ainakin puoli tuntia.
Leivo taikinasta sämpylöitä. Anna kohota vielä pellillä, tai laita uuniin.

Paista sämpylät uunin keskitasolla 225 astetta ja 10-15 minuuttia.

Voit laittaa sämpylöiden päälle ennen uuniin laittamista, juustoraastetta tai seesamin siemeniä.
Tarjoile sellaisenaan lämpimänä tai anna jäähtyä ja tee vaikka hampurilaisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti