keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Mitä tänään syötäisiin? Mitä ruokaa tänään tekisin? -Kysymyksiä, joita moni meistä kyselee useaan kertaan viikon aikana.
Annan hieman toisenlaisen tavan lähestyä näitä kysymyksiä. Suunnittelussa voisi esimerkiksi lähteä liikkeelle siitä mitä kaapista löytyy ja mitä raaka-aineita on kaupasta ostanut.

Pienellä suunnittelulla ruuanlaitosta saa myös järkevää. Eihän kukaan halua ostaa ruokaa ja heittää sitä roskiin. Tai mikä pahinta valmistaa ruokaa ja heittää valmistamaansa ruokaa roskiin.
Ainakin kerran viikossa jokaisen olisi hyvä käydä läpi mitä jääkaapissa on.

Paras tapa on lähteä liikkeelle kaupassa käynnistä. Ruokaostoksiin pystyy ja pitää vaikuttaa. Suunnittelemalla etukäteen, vaikka kolmen päivän ruuat säästää rahaa, aikaa ja vaivaa.
Ruokakaupasta kannattaa ostaa niitä aineksia, joita ruuissa ja ruuanlaitossa tarvitsee.
Vielä pidemmälle vietynä voi jopa suunnitella, että mitä valmistaa jos joistain ruuista jääkin tähteitä. Esimerkiksi voit lounaaksi valmistaa munakkaan, jossa on käytetty edelliseltä päivältä jääneet keitetyt perunat. Tai jos valmistaa suuren määrän keittoa, kannattaa siitä laittaa osa pakkaseen, näin voit käyttää sitä myöhemmin hätävarana tai ottaa esimerkiksi töihin evääksi.
Meillä oli esimerkiksi ruokana porsaan ulkofile pihvejä ja minä tein seuraavana päivänä ruokaisan salaatin ja käytin siihen pihvin joka oli jäänyt syömättä.

Tuoreita raaka-aineita, kuten kala, ei osteta jääkaappiin vaan ne valmistetaan samana päivänä.
Myös salaatit, kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat parhaimmalle tuoreena, joten niitä ei kannata hamstrata vaan ostaa maltilla muutamaksi päiväksi kerrallaan.

Elintarvikkeiden päiväykset on laitettu kuluttajille ohjeeksi ja niitä toki kuuluu ja kannattaa noudattaa. Kuitenkin järkevästi ja kohtuudella... Jos esimerkiksi maidossa on tämä päivä, voi sitä huomennakin juoda JOS se on oikein säilytetty, eikä se aistien varaisilla havainnoilla vaikuta poikkeavalta. (näkö, haju ja maku)

Oma keittiösi on kuin pieni ravintola. -Haluat valmistaa tuoretta ja maistuvaa ruokaa. Välillä on hyvä tehdä pieni inventaario. Miettiä mitä oikeasti tarvii kuivista aineista ja mausteista. Eikä osta kaupasta sitä mitä ei muutaman päivän kuluessa syö.
Kotonakin hyvä ohje on FIFO, eli first in, first out. Kun ostat vaikka maidon, siirrät uuden taakse ja aiemmin ostetun etualalle.

Näihin mietteisiin tälläkertaa. Mukavaa viikkoa ja tehkää seuraavalle ostosreissulle lappu. :)


-Hanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti